Як подати заяву на недоотриману пенсію за померлого пенсіонера?

Подати заяву на недоотриману пенсію за померлого пенсіонера можна як безпосередньо в сервісному центрі Пенсійного фонду України, так і дистанційно — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 №22-1).

Перелік документів, які людина має надати для виплати їй недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера, є однаковим при офлайн- і онлайн-зверненні. Разом із заявою до Фонду надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки з померлим пенсіонером, документ, що посвідчує особу заявника, реквізити банківського рахунку. Крім того, члени сім’ї надають паспорт або інші документи, які засвідчують їхнє проживання з пенсіонером на день його смерті.

Непрацездатні члени сім’ї померлого пенсіонера подають документи, що засвідчують перебування на його утриманні.

Якщо недоотримана пенсія увійшла до складу спадщини (крім пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», які не включаються до складу спадщини й виплачуються за зверненнями, що надійшли не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера), то для її одержання до документу, що посвідчує особу заявника, і свідоцтва про смерть, також додається свідоцтво про право на спадщину.

Днем звернення за виплатою недоотриманої пенсії вважається день прийняття органом Фонду заяви з усіма необхідними документами. У разі подання заяви через вебпортал — дата реєстрації заяви зі сканованими копіями документів.

Недоотримана пенсія виплачується органами Пенсійного фонду шляхом зарахування коштів на поточний банківський рахунок людини. Якщо в одержувача поточний банківський рахунок відсутній, то виплату можна одержати через міжнародну платіжну систему «Швидка копійка»: у будь-якому відділенні Ощадбанку, пред’явивши паспорт та ідентифікаційний код.

Як подати заяву на виплату недоотриманої пенсії через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України?

Крок 1. Авторизуйтесь на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Крок 2. Перейдіть у розділ «Щодо пенсійного забезпечення» та оберіть вкладку «Заява на виплату недоотриманої пенсії».

Крок 3. Заповніть поля електронної заяви, що з’явиться на екрані.

Крок 4. Додайте до заяви скан-копії необхідних документів.

Крок 5. Дайте згоду на передачу та обробку персональних даних та натисніть «Сформувати заяву».

Крок 6. Відслідковуйте статус обробки заяви в розділі «Мої звернення».

Увага! Скановані копії документів, які додаються до заяви на недоотриману пенсію, мають містити чітке й повне зображення тексту та його реквізитів.

Джерело: Пенсійний фонд України

21.03.2023