Правові питання тижня: 20 – 26 березня

Як згенерувати COVID-сертифікат у Дії, якщо ви вакцинувалися за кордоном?

Якщо ви вакцинувалися проти COVID-19 за кордоном та отримали відповідний іноземний COVID-сертифікат, зверніться до сімейного лікаря. Він внесе відповідну інформацію до електронної системи охорони здоров’я. Після цього ви зможете сформувати COVID-сертифікат у Дії. Детальніше.

Порадник для ВПО: корисна інформація

У пораднику зібрано перелік гарячих урядових ліній, за якими можна отримати відповіді на першочергові питання переселенця, та міжнародних організацій, що надають гуманітарну допомогу. Окремий розділ присвячено найнеобхіднішим послугам для ВПО та способам їхнього отримання. Детальніше.

Як подати заяву на недоотриману пенсію за померлого пенсіонера?

Подати таку заяву можна як безпосередньо в сервісному центрі Пенсійного фонду України, так і дистанційно — через вебпортал електронних послуг ПФУ. Перелік документів однаковий при офлайн- та онлайн-зверненні. Детальніше.

Які виплати передбачені постраждалим військовослужбовцям, поліцейським, що беруть участь у бойових діях під час воєнного стану?

Вказаним особам передбачено щомісячну додаткову винагороду в розмірі 100 тис. грн у звʼязку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), повʼязаним із захистом Батьківщини, якщо вони перебувають на стаціонарному лікуванні або у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії. Детальніше.

Як правильно оформити запит на інформацію?

Запит на інформацію — це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запитувач може подаватись в усній, письмовій та іншій формі. Запит може бути індивідуальним чи колективним. Детальніше.

Які документи дозволено, а які заборонено відправляти за кордон поштою?

У зв’язку з воєнним станом держава розширила перелік документів, які українці можуть надіслати за кордон поштою. Детальніше.

Правила перевезення дітей через кордон під час дії воєнного стану

Роз’яснюємо, у супроводі кого можуть перетнути кордон діти, які не досягли 16-річного віку, та чи потрібен дозвіл другого з батьків. Детальніше.

Роз’яснення щодо паспортів з різною транслітерацією

Паспорти з різною транслітерацією написання прізвища або імені, є чинними до закінчення строку їхньої дії. Недійсними вони визнаватимуться лише після звернення особи за отриманням або обміном документів. Детальніше.

Спрощено подання заяви на призначення одноразової грошової допомоги в разі загибелі чи інвалідності Захисників і Захисниць

Відтепер подавати до Мінветеранів заяву на призначення такої допомоги можна не лише в паперовій, а і в електронній формі, зокрема через ЦНАП. Також є можливість не подавати документи, якщо необхідні дані є у володінні Мінветеранів або містяться у відповідних Реєстрах. Детальніше.

Як українцям оформити допомогу при народженні дитини?

Це може зробити один із батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк. Достатньо подати заявку, вибравши зручний для себе спосіб. Детальніше.

Куди звертатись українцям, чиї близькі зникли безвісти після депортації?

Якщо близькі зникли безвісти після депортації, необхідно подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, до Національної поліції України. Додатково необхідно звернутися до Національного інформаційного бюро, Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ, Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні. Детальніше.

Створено єдиний онлайн-майданчик для допомоги українцям, постраждалим внаслідок війни

Платформа допомоги врятованим — це перша в Україні онлайн-платформа, де зібрана повна інформація про всі ключові сервіси допомоги постраждалим внаслідок війни. Наразі на ній зібрані ключові служби, що надають українцям психологічну, юридичну та соціальну допомогу. Детальніше.

Реабілітаційна допомога: як отримати в стаціонарі та амбулаторно?

Через війну потреби українців у реабілітації зросли. Відповідаємо на найпоширеніші питання щодо того, як безоплатно скористатися послугами з реабілітації в стаціонарі, та як пройти курс з реабілітації амбулаторно. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

27.03.2023