Спрощено процедуру отримання українських посвідчень водія іноземцям, які служать у лавах українського війська

Уряд максимально спрощує отримання державних послуг для захисників-іноземців. Укладаючи контракт на службу, вони отримують військовий квиток та статус особи, яка тимчасово проживає на території України.

Відтепер іноземним громадянам та особам без громадянства, які уклали контракт і проходять військову службу в Збройних Силах, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії, дозволено отримувати українське посвідчення водія з військовим квитком та паспортом іноземця або документом, що посвідчує особу без громадянства.

Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2023 року № 228, яка вступила в силу та поширюється на період дії воєнного стану й протягом трьох місяців після його припинення або скасування.

Відтак іноземні громадяни можуть пройти навчання в автошколі з підготовки та перепідготовки водіїв транспортних засобів та отримати посвідчення водія вперше. А також обміняти чи відновити своє іноземне посвідчення на українське посвідчення водія після складання теоретичного та практичного іспитів у сервісних центрах МВС.

Для цього необхідно подати такі документи:

  • дійсний паспортний документ іноземця або документ, що підтверджує особу без громадянства;
  • військовий квиток;
  • довідку з військової частини, з якою укладено контракт;
  • медичну довідку про придатність до керування транспортними засобами (у разі проходження навчання в автошколі та отримання посвідчення водія вперше).

Якщо іноземець отримав посвідчення водія в країні, що є підписантом двосторонньої угоди про взаємне визнання посвідчень водія (Італія, Іспанія, Туреччина та ОАЕ), то складати іспити йому не потрібно.

Адресою місця проживання піданного іншої країни та адресою для офіційного листування з питань експлуатації транспортних засобів вважатиметься адреса військової частини, яка зазначається в довідці про перебування особи на військовій службі в лавах українського війська.

Послуга з обміну або отримання посвідчення водія вперше надається іноземцям навіть за відсутності в документах адреси місця проживання або ідентифікаційного коду.

Джерело: Головний сервісний центр МВС

27.03.2023