Правові питання тижня: 3 – 9 квітня

Правові питання тижня: 3 – 9 квітня

Грантова програма для ветеранського бізнесу: як отримати на власну справу до 1,5 млн грн?

Завершується прийом документів на участь у конкурсній грантовій програмі для розвитку ветеранського бізнесу «ВАРТО РОБИти СВОЄ». Проєкт спрямований на впровадження та підтримку ветеранських підприємницьких ініціатив у сільському господарстві, виробництві та переробці харчової продукції. Детальніше.

Як українці можуть потрапити на лікування за кордон?

Відповідно до затверджених критеріїв евакуації на лікування до закордонних клінік підлягають діти й дорослі з мінно-вибуховими та опіковими травмами, а також онкологічними хворобами. Детальніше.

Консультація з усиновлення: як отримати в Дії?

У Дії можна отримати консультацію з усиновлення. За її результатами ви матимете змогу впевнитися, чи можете бути усиновлювачем, і що необхідно для того, щоб ним стати. Детальніше.

Захисники й захисниці України, поранені та люди з інвалідністю зможуть отримати ваучери на навчання

Захисники й захисниці, звільнені з військової служби після участі в бойових діях, особи, які отримали поранення, особи з інвалідністю зможуть отримувати ваучери на навчання в розмірі до 26 840 гривень. Детальніше.

Які виплати передбачені медику або його родині через COVID-19?

Роз’яснюємо, у якому розмірі проводиться виплата в разі встановлення медичному працівникові групи інвалідності протягом одного року з дня захворювання на COVID-19, що настало під час виконання професійних обовʼязків, а також у разі його смерті. Детальніше.

Благодійні пожертви в солідарній системі: як здійснити?

Будь-яка юридична або фізична особа, громадянин, який проживає в Україні або за кордоном, має можливість долучитися до фінансування пенсійних виплат. Детальніше.

Як оформити довідку про інвалідність, якщо ви виїхали за кордон?

Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які вимушено перебувають за кордоном, МСЕК здійснюють екстериторіально й заочно. Детальніше.

У Берліні розпочав роботу «Паспортний сервіс»: які документи можуть оформити українці?

Відкриття стаціонарного центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс» у місті Берлін дозволить забезпечити українців дійсними паспортними документами, що дозволить їм отримувати фінансову та гуманітарну допомогу, отримувати дозволи на роботу, навчання та вільно перетинати кордони. Детальніше.

10 кроків для вступу до закладу вищої освіти у 2023 році

Попри воєнний стан в Україні триває активна підготовка до вступної кампанії у 2023 році. Пропонуємо ознайомитися з головними кроками, які допоможуть стати студентом у 2023 році, та детальним роз’ясненням щодо кожного з них. Детальніше.

Як отримати допомогу по безробіттю в умовах воєнного стану?

На період дії воєнного стану реєстрація безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, здійснюється з першого дня реєстрації такої особи в центрі зайнятості за особистою заявою. Детальніше.

Які додаткові гарантії встановлені для пенсіонерів з тривалим страховим стажем?

Пенсіонерам, які досягли віку 65 років, не працюють та мають страховий стаж не менше ніж 30 років у жінок і не менше ніж 35 років у чоловіків, мінімальний розмір пенсії не може бути нижче 3120 гривень. Детальніше.

Студентам-медикам дозволено здавати ЄДКІ поза межами України

Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”», яка дозволить студентам під час дії воєнного стану здавати ЄДКІ поза межами України за місцем їхнього постійного проживання/тимчасового перебування. Детальніше.

Як отримати довідки ОК-5 та ОК-7?

Отримати довідки ОК-5 та ОК-7 можна кількома способами: безпосередньо в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України чи онлайн — на порталі Дія, або в мобільному застосунку Дія, або через вебпортал електронних послуг ПФУ, або в мобільному застосунку «Пенсійний фонд». Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

10.04.2023