Правові питання тижня: 10 – 16 квітня

Правові питання тижня: 10 – 16 квітня

Кількість пунктів обміну ламп поступово скорочується: як обміняти старі лампи тим, хто ще не встиг цього зробити?

З 1 травня обміняти старі лампи розжарювання на світлодіоди можна буде тільки в обласних центрах країни, де зберігається найбільший попит. Детальніше.

ВПО та звільнені з полону можуть отримати ваучери на навчання

Наразі визначено 70 професій і спеціальностей, за якими можна отримати ваучер. Тобто документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання в закладах освіти. Детальніше.

Гранти для ветеранів та другого з подружжя на старт або розвиток власного бізнесу: стартував прийом заявок

Захисники й захисниці, які мають бажання займатися підприємництвом, або ж розвивати свій бізнес після повернення до цивільного життя, можуть отримати грант від 250 тис. грн до 1 млн грн. Окрім того, другий з подружжя захисника може отримати грант 500 тис. грн на розвиток сімейного бізнесу. Детальніше.

Як взяти добровільну участь у пенсійному страхуванні?

Добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і незастраховані особи старші 16 років. Також передбачена можливість сплати страхових внесків на користь третіх осіб. Детальніше.

Як громадянам після деокупації території поновити виплату житлової субсидії через обрані банки або відділення поштового зв’язку та здійснити її перерахунок?

На територіях, де через збройну агресію рф втрачено можливість доставки громадянам коштів житлової субсидії поштою або зарахування на рахунки обраних ними банківських установ, діє особливий порядок виплати. Детальніше.

Закон «Про медіа» набув чинності: основні нюанси

Набув чинності Закон України «Про медіа», який започатковує ґрунтовну реформу в медіагалузі та визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду в цій сфері. Детальніше.

Нововведення в отриманні суддями інформації про місце проживання (перебування) фізичних осіб

З 27 березня інформацію щодо місця проживання (перебування) фізичної особи, яка міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі, суддя може отримати у відповідь на його запит в Електронному кабінеті ЄСІТС. Детальніше.

Виплата грошової допомоги в разі загибелі або інвалідності волонтерів: що змінилося?

Кабмін вніс зміни до порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок війни, та членам їхніх родин. Детальніше.

Як українцям внести інформацію про дитину до закордонного паспорта за межами України?

Батьки або законні опікуни мають можливість внести інформацію про неповнолітніх дітей до своїх закордонних паспортів. Для цього їм достатньо звернутися до дипломатичної установи та подати відповідні документи. Детальніше.

Чи передаються в спадок соціальні страхові виплати?

Спадкоємці померлої людини можуть отримати лише ті страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, які належали застрахованій особі, та не були одержані нею за життя. Детальніше.

Як поводитися під час проходження блокпостів?

Розповідаємо, яких нескладних правил слід дотримуватися, щоб уникнути непорозумінь під час проходження процедур контролю на блокпостах. Детальніше.

Як оформити пенсію за допомогою Дія.Підпису?

Українці мають можливість подати заяву на призначення пенсії онлайн. Якщо особа не має кваліфікованого електронного підпису (КЕП), оформити пенсію можна за допомогою Дія.Підпису. Така можливість реалізована на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Детальніше.

Покрокова інструкція щодо забезпечення житлом ветеранів та членів їхніх родин

У березні цього року Уряд вніс зміни до постанов КМУ №№ 719, 280 та 214, якими удосконалив порядки виплати грошової компенсації для придбання житла ветеранами та членами їхніх сімей. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

17.04.2023