Чи законно військовослужбовців-строковиків не відпускають зі служби після закінчення терміну?

Останнім часом надходить усе більше звернень від військовослужбовців-строковиків щодо продовження термінів служби.

У зв’язку з цим варто зауважити, що дане рішення ґрунтується на нормі Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відповідно до якої з моменту введення в країні воєнного стану й до оголошення демобілізації військова служба для військовослужбовців-строковиків продовжується, навіть якщо сплив її термін.

Також Президент України вніс зміни в Указ «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2022 році». Ними, зокрема, передбачено, що військовослужбовців, які вислужили встановлені терміни строкової військової служби, може бути звільнено в запас, «але не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації».

На сьогодні особливий період в країні діє, воєнний стан продовжено до 20 травня, демобілізацію не оголошено. Якщо строк дії воєнного стану продовжать, то й терміни звільнення зі строкової військової служби знову зсунуться.

Поряд з цим необхідно зазначити, що ця категорія військовослужбовців має право укласти контракти та отримувати відповідне грошове забезпечення.

Разом з тим, військовослужбовцям строкової служби, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їхнього ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій РФ території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів — розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень у розрахунку на місяць пропорційно часу участі в таких діях та заходах. (Постанова КМУ від 28.02.2022 №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».)

Конституція України визначає захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності обов’язком її громадян. Як основний гарант забезпечення й захисту прав і свобод громадян Конституція також містить перелік прав, які не можуть обмежуватися навіть у період дії воєнного стану. Тож відповідно до Основного Закону, продовження терміну служби військовослужбовців-строковиків не є обмеженням їхніх прав.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

19.04.2023