Запитання – відповіді щодо добровільних страхових внесків

Чи можна зараз докупити стаж за певний попередній період, як це було передбачено раніше? Чи ця норма вже не діє?

Закон України від 04.11.2022 № 2734-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні» лише доповнює та розширює механізм добровільної участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Усі функції та можливості, які були доступні в системі добровільної участі раніше, доступні й сьогодні.

Для того, щоб докупити стаж за попередній період, необхідно укласти Договір про добровільну сплату єдиного внеску з органом податкової служби за місцем проживання.

Джерело.

Якщо я звільнилася з попередньої роботи, а на нову ще не влаштувалася, то чи можу я сплатити добровільні внески за ці кілька місяців, щоб не втрачати стаж?

Так, ви можете сплачувати добровільні внески в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування протягом того періоду часу, який визначите самостійно.

Платежі можна здійснювати як упродовж кількох місяців, так і протягом кількох років.

Джерело.

Дізналася, що тепер можна сплачувати добровільні внески на пенсійне страхування за своїх рідних. Я б хотіла скористатися такою можливістю й сплачувати внески за маму, яка зараз залишилася без роботи. Як швидко я можу скористатися таким правом?

Так, можливість сплати добровільних внесків, зокрема й на користь третіх осіб, реалізовано як у законодавчій, так і в практичній площині. Ви вже можете скористатися таким правом у будь-який зручний для вас час.

Для цього необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua, обрати опцію «Договір на добровільну участь», заповнити форму та сплатити добровільний внесок. Розмір та періодичність сплати добровільного внеску ви визначаєте самостійно.

Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який становить 22 % від мінімальної заробітної плати, наразі це 1474 грн.

Джерело.

Якщо меценат здійснює пожертву (приміром, 10 тисяч гривень) конкретній особі, на скільки в пенсіонера збільшиться пенсія?

Після надходження коштів на окремий рахунок Пенсійного фонду України, 70 % благодійного персоналізованого внеску (у наведеному прикладі це 7 тисяч гривень) буде включено у виплатні документи для обраного пенсіонера.

Решту, 30 %, буде спрямовано на фінансування пенсій інших пенсіонерів.

Джерело.

Я працюю, отримую мінімальну зарплату, проте маю ще додатковий дохід. Чи можу я сплачувати внески, щоб збільшити заробіток, який буде враховуватися в майбутньому при обчисленні пенсії?

Так, ви можете скористатися такою можливістю.

Для цього в електронній формі необхідно укласти договір з Пенсійним фондом України.

З якою періодичністю сплачувати добровільні внески та у якому розмірі — ви вирішуєте самостійно.

Фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату, яка буде врахована для призначення пенсії, майже на 455 гривень.

Джерело.

Зараз я перебуваю за кордоном, маю роботу. Чи можу я сплатити добровільний внесок за свого тата, якому на пенсію через два роки та який зараз перебуває на обліку в центрі зайнятості?

Так, ви можете сплачувати добровільний страховий внесок за свого тата незалежно від того, чи перебуває він на обліку в центрі зайнятості, працює, чи не працює.

Сплачувати можна до того часу, коли вашому татові буде призначено пенсію.

Джерело.

Чи можу я укласти договір про добровільну участь за маму-пенсіонерку, і таким чином збільшити її пенсію?

Якщо мама вже пенсіонерка, то сплатити за неї добровільні внески неможливо.

Збільшити розмір пенсійної виплати можна за допомогою благодійних пожертв.

У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а решта 30 % — на фінансування пенсій інших пенсіонерів.

Джерело.

Якщо я зараз за кордоном і хочу сплатити добровільні пенсійні внески, то чи правильно я розумію, що для цього мені не потрібно приїжджати в Україну, це можна зробити в онлайн-режимі?

Так, сплачувати добровільні внески людина може незалежно від свого місцезнаходження.

Щоб скористатися можливістю добровільної участі, необхідно укласти договір з Пенсійним фондом України саме в електронній формі.

Зробити це можна, перебуваючи у будь-якому місці — чи то в Україні, чи то за кордоном.

Джерело.

25.04.2023