Правові питання тижня: 24 – 30 квітня

Правові питання тижня: 24 – 30 квітня

Чи приймають в Україні іноземні документи без апостиля?

Документи, виготовлені або засвідчені на території іноземних держав, приймаються на території України без спеціального посвідчення, якщо така практика існувала станом на 24 лютого 2022 року відповідно до міжнародних договорів України. Детальніше.

Запитання – відповіді щодо добровільних страхових внесків

Чи можна зараз докупити стаж за певний попередній період, як це було передбачено раніше? Чи можна сплачувати добровільні внески на пенсійне страхування за свою маму, яка зараз залишилася без роботи? Чи можу я сплачувати внески, щоб збільшити заробіток, який буде враховуватися в майбутньому при обчисленні пенсії? Відповідаємо на ці та інші запитання. Детальніше.

Де знайти інформацію про основні сервіси допомоги постраждалим під час війни?

Працює перший і єдиний в Україні онлайн-майданчик з повною інформацією про всі основні сервіси допомоги постраждалим під час війни — Платформа допомоги врятованим. На платформі зібрані служби, які надають українцям психологічну, юридичну та соціальну допомогу. Детальніше.

Випускники з ТОТ мають право на безкоштовне навчання у вишах

Випускники з тимчасово окупованих територій і ті, хто покинув такі території після 1 січня 2023 року, мають право на навчання за держзамовленням у вищих навчальних закладах. Для них передбачено зарахування до закладів освіти за КВОТОЮ-2. Детальніше.

Чи мають право на допомогу по вагітності та пологах жінки, які провадять незалежну професійну діяльність?

Жінці, яка провадить незалежну професійну діяльність, допомога по вагітності та пологах надається за умови, що вона перебуває в статусі застрахованої особи й не має заборгованості зі сплати єдиного внеску за період до видачі листка непрацездатності та це підтверджується документально. Детальніше.

Яка відповідальність за спалювання сухої трави під час воєнного стану?

В умовах воєнного часу відповідальність за спалення сухостою зросла, адже умисний підпал з метою нанесення збитків можуть прирівнювати до диверсійної діяльності. Детальніше.

Як військовослужбовцям отримати безоплатну правову допомогу?

Військовослужбовці, яким потрібна правова допомога в розв’язанні питань, пов’язаних зі службою чи з іншими життєвими ситуаціями, можуть її отримати від системи безоплатної правової допомоги (БПД). Правові послуги можна отримати дистанційно або очно в бюро правової допомоги. Детальніше.

Перерахунок пенсії працюючому пенсіонеру: роз’яснення

Роз’яснюємо, як здійснюється перерахунок пенсії працюючому пенсіонеру, якщо після призначення чи попереднього перерахунку він набув менше як 24 місяці страхового стажу, та якщо на 1 березня 2023 року він набув 24 або більше місяці страхового стажу. Детальніше.

Які медичні послуги з реабілітації можна отримати безоплатно?

Для того, щоб реабілітаційна допомога стала доступнішою, наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах» (пакет 53) та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах» (пакет 54). Детальніше.

Державна грошова допомога військовополоненим та цивільним заручникам: що варто знати?

Право на отримання державної грошової допомоги (на сьогодні це 100 тисяч гривень) мають як військовослужбовці, так і цивільні громадяни, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії, а також члени їхніх сімей. Детальніше.

У якій аптеці можна придбати ліки за електронним рецептом?

Після впровадження е-рецепта на лікарські препарати все більше аптек починають працювати в Електронній системі охорони здоровʼя. Розповідаємо, як знайти найближчу таку аптеку. Детальніше.

Чи зараховується до стажу період догляду за особою з інвалідністю?

Законом передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, а також періодів догляду за дитиною з інвалідністю чи за тяжко хворою дитиною, якій не встановлено інвалідність. Але за певних умов. Детальніше.

єВідновлення: як отримати державну допомогу на ремонт пошкодженого житла?

Ухвалено порядок надання державної допомоги на ремонт пошкодженого житла, який передбачає надання громадянам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії рф, державної допомоги на поточний ремонт житла. Зробити це можна буде з допомогою електронної послуги єВідновлення. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

1.05.2023