Правові питання тижня: 8 – 14 травня

Правові питання тижня: 8 – 14 травня

Як стати на облік ВПО, якщо немає реєстрації місця проживання?

У разі відсутності в документі відмітки про реєстрацію місця проживання на території, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, заявник надає докази, що підтверджують факт проживання на цій території на момент виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення. Детальніше.

Як отримати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин?

Витяги надає Департамент інформатизації МВС України. Для отримання витягу необхідно: направити заяву на електронну пошту: [email protected] або на адресу МВС: м. Київ, вул. Богомольця, 10; до заяви додати копії паспорта заявника та документа, який підтверджує родинні зв’язки з особою, зниклою безвісти. Детальніше.

За яких умов буде продовжено надання житлових субсидій на неопалювальний період?

З травня 2023 року Пенсійний фонд України призначить житлові субсидії на неопалювальний період для більшості домогосподарств, які отримували житлову субсидію в попередньому опалювальному періоді. Водночас за певних умов низці домогосподарств доведеться подавати нову заяву та декларацію для призначення житлової субсидії на наступний період. Детальніше.

Планові операції: чи має пацієнт платити?

Пацієнти (дорослі й діти), які потребують хірургічної допомоги, не мають платити за процедури, аналізи, операції, деякі ліки — за це кошти лікарням сплачує Національна служба здоров’я України. Хірургічна допомога входить до Програми медичних гарантій. Детальніше.

Як відновити документи на право власності?

Через війну в багатьох людей знищено або ж пошкоджено документи на право власності. Втім, щоб отримати відшкодування за зруйноване житло, необхідно їх відновити. Отримані дублікати документів матимуть таку ж юридичну силу, що й оригінал. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

15.05.2023