єВідновлення: Як через застосунок Дія отримати кошти на ремонт пошкодженого житла?

У застосунку Дія доступна послуга єВідновлення. Українці, чиє житло постраждало через бойові дії, можуть подати заяву та отримати грошову допомогу на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати в гуртожитку.

Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Їх можна витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Першочергово фінансову допомогу за програмою єВідновлення отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп.

Щоб отримати допомогу за програмою єВідновлення:

  • Повідомте про пошкоджене майно в застосунку Дія. Якщо зробили це раніше, повторно не потрібно.
  • Відкрийте спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми. Зробити це можна в банківському застосунку, фізичному відділенні чи в процесі подання заяви в застосунку Дія.
  • Заповніть заяву на допомогу через застосунок Дія. Вкажіть пільгову категорію, контактні дані та рахунок для виплати, а також чи робили ремонт.
  • Дія автоматично сформує заяву. Перевірте її та відправте в обробку.

Якщо у житла є співвласники, вони мають погодитись на участь у програмі.

Після обробки заяви місцева влада надішле комісію, яка проведе обстеження пошкодженого майна, зафіксує руйнування та визначить суму компенсації. Після перевірки рішення внесуть у Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна.

Потім ви отримаєте підтвердження та кошти на картку єВідновлення. Їх потрібно використати протягом 12 місяців з дня отримання.

Програма єВідновлення доступна лише для українців, чиї домівки були пошкоджені внаслідок бойових дій. Для тих, чиї будинки повністю зруйновані й не підлягають відновленню, уряд розробляє іншу програму компенсації.

Детальніше про єВідновлення, умови участі та обмеження — за посиланням: https://erecovery.diia.gov.ua/.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації України

20.05.2023