Правові питання тижня: 22 – 28 травня

Правові питання тижня: 22 – 28 травня

Що робити, якщо паспортний документ втрачено за кордоном?

Процедура звернення до уповноважених органів внаслідок викрадення паспорта є однаковою в більшості країн. Як і в Україні, за кордоном необхідно одразу звернутися до найближчого відділення поліції для складання заяви про втрату паспортного документа. Детальніше.

Що потрібно знати про е-направлення: відповіді на найпоширеніші запитання

Електронне направлення — цифровий документ, який технічно забезпечує скерування пацієнта до іншого надавача медичної допомоги для отримання консультації лікаря-спеціаліста, проведення лабораторних або візуальних досліджень тощо. Детальніше.

єВідновлення: який максимальний розмір допомоги на відновлення житла та порядок його розрахунку?

Максимальна сума допомоги, на яку зможуть претендувати громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії рф, становить 200 тис. грн. Відповідне рішення ухвалив Кабмін. Окрім цього, уточнено порядок розрахунку розміру допомоги спеціальною комісією, створеною при органі місцевого самоврядування. Детальніше.

Відповіді на найпоширеніші запитання щодо цивільних заручників

На яку допомогу від держави можуть розраховувати цивільні заручники після звільнення з полону? Яким чином цивільній особі можна підтвердити факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України? Відповідаємо на ці та інші запитання. Детальніше.

Чи призначається дострокова пенсія матері тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність?

Матері, які виховали тяжко хворих дітей (яким не встановлено інвалідність) до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу. Детальніше.

Як споживачі фінансових послуг можуть захистити свої права в умовах воєнного стану?

Для того, щоб розуміти, чи є дії фінансової (кредитної) установи протиправними (незаконними), насамперед необхідно розуміти, що таке фінансова (кредитна) установа, які обов’язки виникають у позичальника після укладення договору позики/кредиту. Детальніше.

Чи можна продати авто разом із номерними знаками державної реєстрації?

Під час перереєстрації транспортних засобів у зв’язку зі зміною їхніх власників можна залишити наявні закріплені за транспортними засобами номерні знаки. Відповідні зміни затвердив Кабмін. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

29.05.2023