Правові питання тижня: 29 травня – 4 червня

Правові питання тижня: 29 травня – 4 червня

Що таке Е-посвідчення водія та Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу й чи можна оформити в Дії?

Цифрові копії документів, які дають право керувати транспортними засобами, такі як посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, підтягуються автоматично в «Дію» після отримання фізичних документів. Однак відтепер українці можуть користуватися цифровим документом без наявності фізичного. Детальніше.

Організація примусового виконання рішень під час дії воєнного стану: що змінилося?

6 травня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» від 11.04.2023 № 3048-IX. Детальніше.

єВідновлення: що робити, якщо в Дії не відображається ваше житло?

Завдяки державній програмі єВідновлення українці можуть отримати кошти на ремонт пошкодженої внаслідок війни домівки. Втім, у деяких громадян їхнє житло на порталі не відображається. Це унеможливлює подачу заяви. Пояснюємо, що робити в такому випадку. Детальніше.

Як отримати допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам?

Розповідаємо, хто має право на щомісячну допомогу на проживання ВПО від держави, який розмір допомоги та як її отримати. Детальніше.

Що робити, якщо рахунки заблоковані через арешт коштів?

Чинним законодавством визначено, що наразі фізична особа може витрачати з арештованого поточного рахунку не більше 13 400 грн на місяць. Також з нього можна сплачувати податки та збори без урахування арешту. Детальніше.

Чи треба сплачувати податок на знищену чи пошкоджену нерухомість?

З 6 травня набув чинності підписаний Президентом Закон № 3050-IX щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, яке було знищене чи пошкоджене внаслідок агресії росії. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

5.06.2023