Проєкт Заяви Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні»

Оновлення: Парламент ухвалив Заяву «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні» 14 квітня 2022 р.

Експерти Ініціативи підготували проєкт заяви Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні».

Цей проєкт містить широку преамбулу, у якій представлено правову аргументацію того, що геноцидом Українського народу є дії, вчинені Збройними силами Російської Федерації та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази збройної агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року.

Одним із центральних положень проєкту є констатація тривалої державної політики російської федерації щодо викривлення уявлення про самобутність Українського народу та його прагнення до незалежності, що реалізується через поширення фальшивих ідеологем, в основі яких лежить завідомо хибне та маніпулятивне ототожнення українського патріотизму з «нацизмом» чи іншими людиноненависницькими ідеологіями. 

Беручи до уваги цей факт, експерти констатують, що під «денацифікацією» України, яку оголошено метою нового етапу збройної агресії з боку російської федерації, фактично приховуються справжні мотиви російської агресії — знищення Українського народу, його самобутності та позбавлення його права на самостійний розвиток.

У пояснювальній записці наведено низку доказів, які, на думку експертів, свідчать саме про таку справжню мету агресії російської федерації. Доводиться, що геноцид вчинено відносно Українського народу як національної групи (в оригінальному тексті Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього – «national group»), тобто сукупності людей, які сприймаються такими, що мають певний юридичний зв’язок, заснований на спільному громадянстві, та поєднані взаємними правами та обов’язками (див. рішення Міжнародного кримінального трибуналу щодо Руанди у справі Акасєу (Akayesu).

На думку експертів, термін «Український народ» найбільше відповідає сутності поняття «national group», вжитому у тексті зазначеної Конвенції ООН, а також статті 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

У разі ухвалення запропонованої заяви визнання геноциду Українського народу з боку російської федерації може відбуватися в межах визнаної Україною юрисдикції  Міжнародного кримінального суду (див. постанову Верховної Ради України від 4 лютого 2015 р. № 145-VIII). 

Водночас, на думку експертів Ініціативи, було б правильно окремо підтвердити визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо злочинів, передбачених статтею 5 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, вчинених з 24 лютого 2022 року особами, яких визначить Прокурор Міжнародного кримінального суду.

Проєкт заяви разом із проєктами відповідних постанови Парламенту і пояснювальної записки, а також переклад усіх текстів англійською мовою передано до Верховної Ради України 6 квітня 2022 р.

Проєкт зареєстровано у Верховній Раді України 11 квітня 2022 р. за № 7276.

11.04.2022