Правові питання тижня: 11 – 17 квітня

Право в умовах війни 11-17 квітня

Верховна Рада визнала російську агресію геноцидом Українського народу.

Ця заява – перший крок до справедливості та компенсації росіянами всіх страждань і збитків, які були завдані кожному українцю. Позицію Верховної Ради надіслали парламентам та урядам інших країн світу. Міжнародне визнання геноциду посилить позиції України в Міжнародному кримінальному суді та допоможе в боротьбі за компенсації потерпілим від агресії українцям. Детальніше.

Що робити, якщо ФОП через війну не подає звіти, не сплачує податки чи не виконує інші зобов’язання?

На час воєнного стану, а також три місяці після нього ФОП звільняється від відповідальності за неподання звітів і заяв, невиконання податкових обов’язків і несплату ЄСВ. Звільнення стосується також фінансової відповідальності, де контролюючий орган – податкова, та штрафів, передбачених ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Детальніше.

Що таке простій та як його оформити?

Простій – це зупинення роботи через відсутність необхідних організаційних або технічних умов, непереборну силу або інші обставини. Простій оформлює працедавець, згода працівників не потрібна. Проте під час простою не з вини працівника підприємство зобов’язане виплачувати не менше 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Детальніше.

Чи можна мобілізованим ФОПам вести підприємницьку діяльність?

ФОП може здійснювати підприємницьку діяльність, але не всі її види, або ж не персонально. ФОПу заборонено активно здійснювати ті види діяльності, які фізично неможливо поєднувати з виконанням військових обов’язків, які обумовлять виникнення конфлікту інтересів чи спричинять до іншого порушення законодавчих вимог. Якщо ФОП має найманих працівників, то вони продовжують працювати. Детальніше.

Які додаткові підстави для звільнення з військової служби?

Серед нових підстав: вагітність, самостійне виховання неповнолітніх дітей, відпустка по догляду за дитиною, а також виховання неповнолітньої дитини в подружжі, в якому один із батьків уже проходить військову службу. Детальніше.

Як тепер працює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб?

На період воєнного стану і три місяці після – повне відшкодування вкладів. Рішення стосується вкладів лише в тих банках, які виведені з ринку після 13 квітня 2022 року. Гарантії передбачено не лише для фізичних осіб, а й для фізичних осіб – підприємців. Детальніше.

Як удосконалити державну політику з питань ВПО?

Наші експерти підготували 32 пропозиції для органів місцевого самоврядування, управлінь соціального захисту населення та Мінсоцполітики. Рекомендації допоможуть покращити обслуговування переселенців і оптимізувати роботу відповідальних органів. Детальніше.

Також читайте матеріали Ініціативи у Телеграм-каналі.

18.04.2022