Які додаткові підстави для звільнення від військової служби

Внесено зміни до Законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» та до «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Що нового?

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Розширено підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану, а саме:

  • вагітність;
  • перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (для військовослужбовців-жінок);
  • для одного з подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають неповнолітню дитину (дітей);
  • виховання неповнолітньої дитини (дітей) самостійно.

При цьому, звільнення з військової служби під час воєнного стану через сімейні обставини або інші поважні причини можливе, якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу.

Також відтепер передбачена можливість припинення (розірвання) контракту для військовослужбовців-контрактників через сімейні обставини або інші поважні причини (згідно з переліком).

Відповідний Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби деяких категорій громадян» від 1 квітня 2022 року № 2169-IX набув чинності 13 квітня.

16.04.2022