Як змінилися умови пенсійного забезпечення у разі втрати годувальника

Зміни стосуються членів сімей загиблих, померлих, або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Що передбачає Закон?

  • Батьки та дружина/чоловік загиблих захисників Вітчизни (за умови, що вони не взяли повторний шлюб) — мають право на пенсію в разі втрати годувальника, якщо причина пов’язана з безпосередньою участю у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
  • Батьки та дружина/чоловік зможуть отримувати пенсію в разі втрати годувальника після досягнення віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», незалежно від тривалості страхового стажу.
  • Пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному непрацездатному члену сім’ї, який має право на таку пенсію.

Який розмір пенсії в разі втрати годувальника?

  • Якщо пенсія призначається батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові) або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї — 70 % грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного члена сім’ї.
  • Якщо право на пенсію має двоє і більше непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, дружини (чоловіка)) — 50 % грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

Також зафіксовано, що розмір пенсії в разі втрати годувальника не може бути нижчим двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Детальніше про Закон читайте за посиланням.

2.04.2022