Що нового у соціальних гарантіях ветеранів та членів сімей загиблих Захисників та Захисниць України

Внесено зміни до 24 законодавчих актів щодо реалізації прав, соціальних гарантій ветеранів війни та членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України.

Зміни передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з внесенням змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”»

Він сприятиме належній реалізації раніше ухваленого Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, та надання їм соціальних гарантій» від 15 березня 2022 року № 2121-ІХ.

Раніше відповідно до Закону № 2121-ІХ було визначено:

  • перелік учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни доповнено
    • добровольцями Сил територіальної оборони ЗСУ,
    • особами, які увійшли у склад добровольчого формування територіальної громади,
    • особами, які увійшли до складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону,
    • осами, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України;
  • ▪ розмежовано категорію осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», на
    • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни,
    • сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Що ж нового зараз?

Переважне право на залишення на роботі: члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України мають переважне право на те, щоб залишитися на роботі — якщо працівників звільняють у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці.

Право на безоплатну психологічну допомогу отримують військовослужбовці, особи, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Допомога по тимчасовій непрацездатності: членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України надається допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу).

Державна цільова підтримка на освіту: дітям, які є членами сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, держава забезпечує державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти у державних та комунальних закладах освіти.

Позачергове отримання житла: члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України мають право на позачергове отримання квартир або садибних (одноквартирних) жилих будинків із житлового фонду соціального призначення.

Державна підтримка у придбанні житла: розширено коло осіб з числа учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України яким надається державну підтримка у розмірі 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу отримують члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

З повним текстом Закону ви можете ознайомитися за посиланням.

2.04.2022