Кого стосуються зміни у Податковому та Митному кодексах

Імпорт звільнено від ПДВ, скасовано податок на нерухомість, звільнено від ввізного мита деякі групи товарів. Ці та інші зміни Податкового та Митного кодексів удосконалюють особливості регулювання відносин.

Імпорт (зокрема автомобілів) звільнено від ПДВ, акцизного податку, ввізного мита на період воєнного стану

Від 1 квітня на період дії воєнного стану:

  • звільняються від ПДВ операції з ввезення товарів суб’єктами господарювання, які є платниками єдиного податку 1, 2 та 3 групи, крім тих, які обрали ставку єдиного податку 3%;
  • звільняються від ПДВ, акцизного податку операції з ввезення фізичними особами легкових автомобілів, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Від 5 квітня та на весь період дії воєнного стану від ввізного мита звільняються:

  • товари, що ввозяться (пересилаються) підприємствами для вільного обігу, крім спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

Зверніть увагу! Такі пільги не поширюється на товари, які мають походження з держави-окупанта (агресора), або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України.

Скасовано податок на нерухомість

Якщо житлова нерухомість фізичних осіб розташована на територіях бойових дій, тимчасово окупованих територіях або стала непридатна для проживання у зв’язку з військовою агресією рф проти України — то за 2021 та 2022 роки податок не нараховується.

Аналогічно податок на житлову нерухомість також скасовано для юридичних осіб, але за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року.

Нежитлова нерухомість, розташована на територіях бойових дій та тимчасово окупованих територіях, — не оподатковується на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

Інші податкові зміни в період дії воєнного чи надзвичайного стану

  • Сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад мають право ухвалювати рішення про встановлення місцевих податків, зборів та податкових пільг із їх сплати без застосування процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
  • Кабінет Міністрів України може встановлювати перелік товарів, на міжнародні передачі яких не поширюється дія Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» у період дії воєнного стану.
  • Уряд також може надавати дозвіл на ввезення окремих категорій товарів без надання дозвільних документів.
  • Платники податків мають право подавати податкову декларацію та інші документи в паперовій формі.
  • Продовжено з трьох до шести місяців термін, протягом якого після припинення чи скасування воєнного стану необхідно подати звітність, яка не була подана раніше.

Читайте повний текст Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24 березня 2022 року № 2142-IX за посиланням.

Читайте також: Важливі зміни у Податковому кодексі від 27 травня.

6.04.2022