Закон щодо заборони політичних партій набрав чинності

18 травня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій» від 3 травня 2022 року № 2243-ІХ.

Що передбачає Закон?

Заборонено створення і діяльність політичних партій, програмні цілі або дії спрямовані на:

  • виправдовування, визнання правомірною або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії РФ, Республіки Білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікацію (вихваляння, звеличення, славлення, прославлення), виправдання дій, бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань РФ, незаконних збройних формувань, банд, найманців, створених, підпорядкованих, керованих, фінансованих РФ, а також представників окупаційної адміністрації РФ, представників підконтрольних РФ самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди» тощо.

Заборонити політичну партію може лише суд.

Міністерство юстиції України, у разі виявлення порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій, невідкладно звертається до суду з адміністративним позовом про заборону політичної партії.

Справи щодо заборони політичних партій у першій інстанції підсудні апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ. Зараз це – Шостий апеляційний адміністративний суд.

Однак під час дії воєнного стану такі справи розглядає апеляційний адміністративний суд в апеляційному окрузі, що включає місто Львів, тобто Восьмий апеляційний адміністративний суд.

Судом апеляційної інстанції є Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з 5 суддів. Його рішення є остаточним і касаційному оскарженню не підлягає. 

Строк розгляду справ щодо заборони політичних партій у першій та апеляційній інстанціях – по 1 місяцю з дня відкриття провадження.

У разі заборони судом політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії, її осередків та інших структурних утворень переходять у власність держави. Про це зазначається у рішенні суду. Перехід такого майна, коштів та інших активів у власність держави забезпечує Мін’юст, а порядок визначає Кабінет Міністрів України.

Якщо у Верховній Раді присутня політична партія, яка сформувала депутатську фракцію, яку заборонив суд, така депутатська фракція після набрання судовим рішенням законної сили оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною.

З текстом Закону ви можете ознайомитися за посиланням.

18.05.2022