Правові питання тижня: 9 – 15 січня

Правові питання тижня: 9 – 15 січня

Як отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, якщо Ви перебували на ТОТ?

Якщо окупаційна влада примушувала вас до виконання робіт, вам погрожували або застосовували фізичну силу з метою примусової праці, вас було задіяно у військовому конфлікті, то ви маєте право подати заявку на встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Детальніше.

Виплати по лікарняних: що змінилося для роботодавців у 2023 році?

З 1 січня 2023 року уповноваженим органом у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є Пенсійний Фонд України. Детальніше.

Де знайти всю необхідну інформацію про статус ВПО?

На порталі «Дія» зʼявився новий розділ «Дія.Безбарʼєрність». Відтепер на одній платформі зібрана вся необхідна інформація про державні послуги, зокрема й ті, що надаються внутрішньо переміщеним особам. Детальніше.

Страхові виплати: відповіді на найпоширеніші питання

З 1 січня 2023 року страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України, а Пенсійний фонд України. Через це в багатьох українців виникають питання щодо страхових виплат: чи буде держава виплачувати їх далі, куди звертатися за призначенням тощо. Детальніше.

Алгоритм дій для родин, чиї близькі потрапили до російського полону або стали заручниками

Варто з’ясувати всі подробиці місця перебування особи, інформацію про координати, де була помічена/зафіксована на фото- й відеоматеріалах, коли останній раз була на зв’язку, в яку координату направлена тощо. Родичам потрібно зібрати всі можливі факти й докази, необхідні для розшуку людини, та надати ці відомості у відповідні органи. Детальніше.

Як подати заяву про призначення пенсії через вебпортал електронних послуг ПФУ?

Для того, щоб подати заяву про призначення пенсії через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, необхідно мати кваліфікований електронний підпис та скан-копії необхідних документів. Детальніше.

«Муніципальна няня»: збільшено розмір компенсації вартості послуги та змінено умови її надання

Уряд збільшив розмір компенсації вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з 2 272 грн до 6 700 грн. Також визначено, що компенсація цієї послуги надається в разі здійснення догляду за дитиною з інвалідністю, або в разі, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи. Детальніше.

Медичний висновок та електронний лікарняний: що потрібно знати та як отримати?

Це два різних електронних документи, що генеруються та зберігаються в різних державних електронних реєстрах, водночас тісно пов’язані між собою, оскільки засвідчують факт тимчасової непрацездатності людини. Детальніше.

Хто має право на отримання субсидії?

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу. Крім того, право на отримання субсидії визначається з урахуванням майнового стану домогосподарства. Детальніше.

Витяг з ЄДР: як отримати на порталі Дія?

Витяг з ЄДР – один з найпопулярніших документів для українців, які були або є підприємцями. Відтепер отримати витяг з ЄДР можна на порталі Дія. Всього в декілька кліків, миттєво й з меншим адмінзбором, порівняно з отриманням документу офлайн. Детальніше.

Спрощено правила ввезення в Україну дронів

Постанова прямо визначає, що імпорт дронів цивільного та подвійного призначення не потребує надання будь-яких додаткових документів – включно з гарантійними листами кінцевого споживача. Детальніше.

Як українцям оформити пенсію за кордоном?

Українці, які виїхали за кордон та досягли там пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Детальніше.

Які критерії для встановлення інвалідності?

I, II чи III групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність. Порушення можуть бути спричинені захворюваннями, бути наслідком травм або уродженими вадами. Детальніше.

До уваги ВПО: як діяти в разі затримки виплат грошової допомоги?

Виплата грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюється тричі на місяць: 3-го, 12-го та 23-го числа. Якщо виникають затримки й виплати не надходять понад місяць – це можуть бути технічні проблеми, які варто усувати якнайшвидше. Детальніше.

Змінено розмір пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто

З 1 січня 2023 року змінено розміри вартості збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових автомобілів на території України. Розмір податку залежить від розміру прожиткового мінімуму. Зараз він становить 2684 грн, а це на 203 грн більше, ніж було у 2022 році. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

16.01.2023