Правові питання тижня: 5 – 11 червня

Правові питання тижня: 5 – 11 червня

Чи буде враховано до страхового стажу при оформленні пенсії період перебування на обліку в центрі зайнятості?

До страхового стажу зараховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а з дати набрання чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (з 1 січня 2004 року) — враховуються місяці, у яких сплачено страхові внески. Детальніше.

єВідновлення: подавати заяви можна буде в ЦНАП, через нотаріусів та органи соцзахисту 

Кабмін затвердив порядок подачі документів за державною грошовою допомогою на здійснення поточних ремонтів. Для її отримання планується використовувати не тільки Портал Дія, зробити це також можна буде через звернення до Центрів надання адміністративних послуг, органів соціального захисту та нотаріусів. Детальніше.

Як отримати ваучер на навчання переселенцям і ветеранам?

Йдеться про документ, який надає громадянам право безоплатно пройти навчання в закладах освіти за затвердженим переліком професій і спеціальностей. Зокрема, на підставі ваучера здійснюється перепідготовка за робітничою професією, підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра або магістра за іншою спеціальністю, спеціалізація чи підвищення кваліфікації. Детальніше.

єОздоровлення: хто може отримати гроші на відпочинок дитини та як це зробити?

1 червня запущено експериментальний проєкт для дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, — «Монетизація дитячого оздоровлення за принципом “гроші ходять за дитиною”». Відтепер держава напряму виплачуватиме родинам кошти, а батьки, спільно з дитиною, зможуть самостійно обрати заклад і придбати путівку для дитини. Детальніше.

Як ВПО оформити пенсію в разі втрати годувальника або державну соціальну допомогу?

Пенсія в разі втрати годувальника призначається дитині померлого годувальника до 18 років або ж до 23 років, якщо дитина навчається за денною формою навчання. Для цього законний представник дитини, або особисто дитина померлого годувальника, яка досягла 18 років, має звернутися до органу соціального захисту населення та подати відповідні документи. Детальніше.

Сексуальне насильство під час війни: що дає статус потерпілої особи та як отримати безоплатну допомогу юристів?

Надзвичайно важливо, щоб постраждалі заявляли про те, що з ними сталося, оскільки отримання ними статусу потерпілої особи в межах відкритих кримінальних проваджень надасть можливість у майбутньому отримати відповідні компенсації та репарації. Детальніше.

Заміна посвідчення водія: як подати заяву в застосунку Дія?

Ви можете за кілька кліків подати заяву про заміну посвідчення водія в застосунку Дія. А потім забрати готове водійське в сервісному центрі МВС. Або ж взагалі відмовитися від пластикового документа й отримати електронне посвідчення водія. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

12.06.2023