Затверджено порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України для надання відповідних статусів

На засіданні 7 липня Уряд затвердив порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України для надання відповідних статусів. Йдеться про процедуру встановлення факту безпосередньої участі в захисті України цивільних осіб починаючи з 24 лютого 2022 року, які офіційно не були у складі жодної з українських сил безпеки і оборони.

На жаль, внаслідок одержаних поранень, контузій, каліцтв або захворювань під час безпосередньої участі в обороні країни від російських окупантів, багато таких цивільних стали особами з інвалідністю або загинули (померли). У зв’язку з цим, Законом № 2864 таких осіб віднесено до осіб з інвалідністю внаслідок війни, а рідних осіб, що загинули до членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України.

Завдяки ухваленому документу Мінветеранів матиме можливість організовувати та координувати роботу з питань встановлення факту участі вищевказаних осіб у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Відтак, рішення про безпосередню участь цивільних осіб у захисті України буде прийматися утвореною Мінветеранів міжвідомчою комісією за заявою встановленого зразка та на основі:

  • довідки командира військової частини;
  • за її відсутності — засвідчених нотаріусом двох свідчень, або свідчення командира підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувала особа.

За результатами розгляду Мінветеранів видаватиме особам, зазначеним у рішенні міжвідомчої комісії:

  • довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ № 413 — для осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 740 — для членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Джерело: Міністерство у справах ветеранів України

21.07.2023