Як зареєструвати дитину, яка народилася за кордоном?

За кордоном державну реєстрацію народження дитини проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

Процедура реєстрації передбачає наступні кроки:

  1. Подання письмової або усної заяви батьків чи одного з них до дипломатичного представництва або консульської установи. Заява може бути подана за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.
  2. У випадку, коли батьки не можуть особисто здійснити реєстрацію, це можуть зробити їхні родичі.
  3. Після подання заяви, консул проводить реєстрацію народження дитини, визначає її походження та присвоює прізвище, ім’я та по батькові.

Щоб зареєструвати народження дитини за кордоном, батьки (або інші особи, які реєструють дитину) повинні надати наступні документи консулу:

  1. Документ, виданий медичним закладом, що підтверджує факт народження дитини, або довідку від лікаря, який надавав допомогу під час пологів.
  2. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу батьків (одного з батьків).
  3. Документ, який підтверджує відносини з батьком (наприклад, свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо).

Важливо! Заява про реєстрацію народження дитини повинна бути подана не пізніше 1 місяця з дня народження.

Рекомендується звернутися до дипломатичного представництва або консульської установи якомога швидше після народження дитини, щоб уникнути зайвих затримок.

Звертаємо увагу, що реєстрація народження та видання свідоцтва про реєстрацію цього акта цивільного стану проводяться без стягнення консульського збору.

Перелік дипломатичних та консульських установ можна знайти за посиланням.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

22.07.2023