«Пакунок малюка» для дітей, які народилися зокрема на ТОТ: як отримати?

З 2020 року для підтримки сімей, у яких народилася дитина, держава запровадила одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» в натуральній або грошовій формі. Таку допомогу можуть одержати батьки дитини, усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі або патронатні вихователі.

Отримати одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка» можна через комплексну послугу «єМалятко», яка надається винятково за бажанням батьків дитини чи одного з них. Для оформлення послуги необхідно подати заяву про державну реєстрацію народження дитини та інші документи через застосунок «Дія».

За бажанням батьки можуть відмовитися від «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я та скористатися правом на отримання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» й придбати будь-які товари в будь-яких закладах торгівлі.

У разі народження дитини на тимчасово окупованих територіях «пакунок малюка» видається за умови реєстрації місця проживання отримувача на території України або за умови наявності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

«Пакунок малюка» може видаватися:

  1. закладом охорони здоров’я при народженні дитини;
  2. структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної у м. Києві та м. Севастополі держадміністрації, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради за місцем проживання/перебування отримувача в разі:
  • відсутності «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я;
  • народження дитини за межами України;
  • народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я;
  • народження дитини на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях чи Криму (за умови реєстрації місця проживання отримувача на території України, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, або наявності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи).

Джерело: Уповноважений Верховної ради України з прав людини

26.07.2023