Як оформити опіку над майном особи, яка зникла безвісти за особливих обставин?

Повномасштабне вторгнення держави-окупанта на територію України має наслідком зникнення громадян безвісти за особливих обставин.

Особливими обставинами вважаються збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасова окупація частини території України, надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру.

Водночас набуття правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин, не зменшує обсяг цивільної правоздатності такої особи.

У такому випадку для управління майном особи, зниклої безвісти за особливих обставин, а також забезпечення виконання зобов’язань такої особи за рахунок цього майна, встановлюється відповідна опіка.

Нормативно-правова база:

Закон України від 12.07.2018 № 2505-VIII «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» (далі — Закон № 2505); Цивільний кодекс України; Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5.

Хто має право набути статусу опікуна над майном особи, зниклої безвісти за особливих обставин?

Оформити опіку над майном особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право близькі родичі та члени сім’ї цієї особи. Закон № 2505 визначає коло осіб, які до них відносяться, це — чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, зокрема особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

З чого розпочати процедуру встановлення опіки над майном?

Крок 1. Отримати витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Для отримання витягу необхідно надіслати заяву на електронну пошту: [email protected] або на адресу МВС: м. Київ, вул. Богомольця, 10, та додати копії паспорта заявника й документа, який підтверджує родинні зв’язки з особою, зниклою безвісти.

Перевірка даних здійснюється впродовж 30 календарних днів.

Витяг надсилається на зазначену в заяві електронну або поштову адресу.

Витяги надаються безоплатно. У випадку, якщо вам пропонують сплатити гроші за отримання витягу з Реєстру або будь-яке інше посередництво, необхідно повідомити Державне бюро розслідувань.

Крок 2. Звернутися до нотаріуса із заявою про встановлення опіки над майном особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, долучивши отриманий витяг.

До якого нотаріуса можна звернутися?

Звертатися можна до будь-якого нотаріуса за останнім місцем проживання особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, або за місцезнаходженням нерухомого майна чи основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — за місцезнаходженням основної частини рухомого майна.

Нотаріус на підставі заяви здійснює опис майна особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, з виїздом за місцезнаходженням майна або без виїзду на підставі відомостей реєстрів, кадастрів, автоматизованих інформаційних систем, інших документів.

Після опису майна складається акт опису в двох примірниках.

Як результат, нотаріус видає свідоцтво про призначення опікуна над майном особи, яка зникла безвісти за особливих обставин.

Після отримання свідоцтва опікун над майном особи, зниклої безвісти за особливих обставин, здійснює управління цим майном, а також забезпечує виконання зобов’язань такої особи за рахунок цього майна.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

29.07.2023