Пропозиції щодо тимчасових змін у сфері реєстрації місця проживання

Наші експерти пропонують тимчасові зміни у сфері реєстрації місця проживання.

Через війну в Україні багато громадян вимушено покидають свої домівки, шукають більш безпечні місця, тимчасово змінюють місце свого проживання. Уряд спростив процедуру надання деяких соціальних, адміністративних послуг, дозволивши отримання пенсій, допомог, певних послуг за місцезнаходженням, а не за місцем реєстрації. Проте низка адміністративних та інших публічних послуг залежить від реєстрації місця проживання фізичних осіб.

Законом України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» запроваджено декларування місця проживання в електронній формі. Однак в умовах воєнного стану та у зв’язку із вимушеними заходами з боку держави (закриття/обмеження доступу до реєстрів, обмеження обміну даними між ними) технічно і організаційно неможливо забезпечити декларування місця проживання в електронній формі.

Реєстрація місця проживання впливає не лише на реалізацію прав громадянами України, а й на забезпечення ефективної діяльності військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, зокрема, щодо обліку вимушених переселенців, надання їм гуманітарної допомоги, призначення різних видів соціальних допомог, ведення військового обліку, розрахунку навантаження на соціальну, медичну, освітню інфраструктуру тощо.

Тому на період воєнного стану слід тимчасово запровадити альтернативні варіанти реєстрації місця проживання, зокрема:

  • передбачити можливість реєстрації місця тимчасового проживання;
  • вносити дані про реєстрацію місця проживання до паспорта у формі книжечки чи шляхом видачі довідки, зокрема для власників ID карток;
  • дозволити органам місцевого самоврядування/ військовим адміністраціям до часу відновлення реєстрації через відомчу інформаційну систему ДМС здійснювати реєстрацію місця проживання через власні інформаційні системи та/або у паперовій формі.

Напрацювання наших експертів вже передано до відповідних органів державної влади.

19.03.2022