Переобладнання автівок для навчання осіб з інвалідністю: як це працює й де брати дозвіл?

МВС розпочало флагманський проєкт «Автошколи для осіб з інвалідністю». Відтак в автошколах для осіб з інвалідністю можна опанувати автотранспорт категорії В і ручне керування автівкою. Тому постало актуальне питання про переобладнання транспортних засобів автошкіл для навчання осіб з інвалідністю.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 року № 607 Головний сервісний центр МВС забезпечує надання послуги з погодження переобладнання транспортних засобів, зокрема на ручне керування.

Послугою можуть скористатися як організації, що надають послуги з підготовки водіїв (автошколи), так і громадяни, що мають обмеження здатності до самостійного пересування та бажають підвищити рівень своєї мобільності.

Для замовлення зазначеної послуги необхідно звернутися до спеціально уповноваженого органу Державного підприємства «ДержавтотрансНДІпроєкт», або до Головного сервісного центру МВС з таким пакетом документів:

  • письмова заява про погодження переобладнання транспортного засобу, у якій зазначаються відомості про транспортний засіб, вид переобладнання, а також технічна та інша інформація, необхідна для проведення переобладнання;
  • платіжні документи (платіжні доручення, квитанції) з кодом проведеної операції або відміткою банку, відділення поштового зв’язку або код проведеної операції (реквізити платежу) про внесення плати в будь-якій формі, який можливо перевірити за допомогою державного сервісу перевірки квитанцій.

Більш детальна інформація щодо необхідних документів доступна за посиланням.

Повний пакет документів у паперовому вигляді слід подати особисто або через уповноважену особу, а також можна надіслати їх поштою.

Отримати оформлений документ (висновок) про погодження переобладнання транспортного засобу можна щовівторка та щочетверга з 10:00 до 17:00 за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 19.

Юридична особа для отримання висновку повинна мати при собі документ, що посвідчує особу (паспорт), доручення за формою М-2 або на фірмовому бланку підприємства. У разі отримання висновку безпосередньо керівником підприємства при собі необхідно мати печатку підприємства, документ, що посвідчує особу (паспорт), та завірений витяг з реєстру юридичних осіб.

Фізична особа (власник транспортного засобу) для отримання висновку повинна мати при собі документ, що посвідчує особу. Крім того, у період воєнного стану за бажанням фізичних осіб-власників цих транспортних засобів оформлені висновки можуть бути надіслані на зазначену в заяві адресу засобами поштового зв’язку (Укрпошта) за рахунок отримувача.

Вартість послуги наразі становить 134,60 грн (разом із бланковою продукцією).

Термін надання послуги не перевищує 10 робочих днів з дати реєстрації заяви про погодження переобладнання.

За детальною консультацією щодо переобладнання звертайтеся за номерами телефонів: (044) 374-13-71, (044) 374-13-69.

Джерело: Портал МВС

20.07.2023