Правові питання тижня: 31 липня – 6 серпня

Правові питання тижня: 31 липня – 6 серпня

Українське посвідчення водія на території ЄС: чи діє та як користуватися?

Українські громадяни, які тимчасово перебувають на території Європейського Союзу, мають знати кілька правил користування своїм водійським посвідченням. Детальніше.

Зміна правил виплат допомоги на проживання ВПО: відповіді на поширені запитання 

Чому змінюються правила призначення виплат допомоги на проживання ВПО? Які критерії майнового стану застосовуватимуться з 1 вересня 2023 року? Чи треба звертатися й куди, щоб виплати продовжували виплачувати? Відповідаємо на ці та інші запитання. Детальніше.

Як отримати довідку про зареєстроване місце проживання?

Для отримання певних адміністративних чи соціальних послуг необхідно надати документ про зареєстроване місце проживання. Таким документом є витяг із реєстру територіальної громади. Отримати витяг можна таким чином: звернутися до органу реєстрації або до ЦНАП; отримати в застосунку або на порталі Дія. Детальніше.

Сімейні спори щодо визначення місця проживання дитини: яка процедура вирішення?

Сімейним кодексом передбачені чіткі процедури визначення місця проживання дитини з одним із батьків. Так, місце проживання дитини залежить від її віку та згоди батьків. У випадку, коли батьки не можуть дійти згоди щодо місця проживання малолітньої дитини (яка не досягла 14 років), спір може бути вирішений органом опіки та піклування. Детальніше.

Розширено можливості оформлення картки платника податків

Розширено перелік документів, з якими фізична особа може звернутися до територіального органу Державної податкової служби України з метою отримання картки платника податків. Новації покликані полегшити українцям процедуру отримання необхідних документів із Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Зокрема тим, які виїжджають із ТОТ. Детальніше.

Як оформити довідку про інвалідність для осіб, які перебувають за кордоном, під час дії воєнного стану?

Оформлення довідки про інвалідність для осіб, які перебувають за кордоном, під час дії воєнного стану здійснюється в спеціально встановленому порядку. Розповідаємо, що для цього потрібно зробити. Детальніше.

7.08.2023