Правові питання тижня: 19 – 25 червня

Які документи та послуги в Дії доступні для українців за кордоном?

Послугами в Дії можна скористатися не тільки на території України. Деякі сервіси також доступні громадянам, які змушені були виїхати за кордон через війну, зокрема до Польщі. До таких послуг можна віднести: заміну посвідчення водія, замовлення витягів і довідок, пенсійні послуги тощо. Детальніше.

Що необхідно знати працівнику при звільненні за власним бажанням? 

Працівник має право розірвати трудовий договір, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У зв’язку з веденням бойових дій у районах, у яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника, він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві. Детальніше.

Ваучери на навчання: відповіді на поширені запитання

Роз’яснюємо, хто може отримати ваучер, а хто — ні; чи може отримати ваучер внутрішньо переміщена особа, яка не перебуває в трудових відносинах; на яку суму може надаватися ваучер; як його отримати; чи може особа, яка має професійно-технічну освіту, отримати ваучер на здобуття вищої освіти. Детальніше.

Як оформити закордонний паспорт дитині, яка народилася за кордоном?

Громадяни України, у яких дитина народилася за кордоном, можуть оформити їй закордонний паспорт без повернення в Україну. Роз’яснюємо, як це зробити. Детальніше.

Що необхідно знати працівнику при розірванні трудового договору за ініціативи роботодавця?

У період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку). Детальніше.

Продавець відмовився надати покупцю розрахунковий рахунок у паперовій формі: чи правомірно це?

Відмова продавця надати паперовий розрахунковий документ покупцю, посилаючись на застосування ПРРО, є неправомірною та прямим порушенням вимог закону. Саме покупець має право обирати форму розрахункового документа (електронна/паперова). За замовчуванням розрахунковий документ має видаватися продавцем у паперовій формі. Детальніше.

Корисні онлайн-сервіси для отримання соціальних послуг

Для отримання багатьох соціальних послуг державою створено прості й доступні цифрові сервіси. Скориставшись ними, можна отримати необхідні послуги в декілька кліків. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

26.06.2023