Правові питання тижня: 26 червня – 2 липня

Правові питання тижня: 26 червня – 2 липня

Грошова допомога постраждалим від підтоплення: як отримати?

Мешканці Миколаївської та Херсонської областей, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС, можуть отримати одноразову грошову допомогу: 5000 грн від Уряду та 6600 грн від Міжнародної організації з міграції ООН. Роз’яснюємо, як це зробити. Детальніше.

Заробіток під час війни зменшився: як це може позначитися на майбутній пенсії? 

Минулого року Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» було доповнено нормою, згідно з якою, якщо це доцільно, можливо виключати як невигідні місяці заробітної плати, нарахованої в період воєнного стану та впродовж трьох місяців після його припинення. Детальніше.

Які послуги можна отримати в сімейного лікаря безоплатно?

Оплату послуг, наданих кожному пацієнту, який підписав декларацію із сімейним лікарем, педіатром або терапевтом, здійснює Національна служба здоров’я. Медичні заклади отримують гроші за визначеним тарифом щомісяця. Розповідаємо, які послуги лікарі первинної ланки медичної допомоги надають пацієнтам безоплатно. Детальніше.

Автоматичне закриття ФОП: як це зробити на порталі Дія?

Відтепер на порталі Дія можна закрити ФОП у кілька кліків. Послуга автоматична, тож закрити бізнес можна всього за 1 секунду без участі держреєстратора. Сервіс актуальний для людей, які хочуть припинити підприємницьку діяльність або змінити форму власності бізнесу. Детальніше.

Що робити, якщо вартість товару на ціннику в магазині не відповідає його реальній вартості при оплаті?

У випадку, коли споживач бачить ціну на ціннику товару й розраховує сплатити саме таку ціну, однак під час розрахунку на касі виявляється, що ціна на вибраний товар є іншою, як правило, більшою, це є порушенням законодавства про захист прав споживачів. Детальніше.

Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від тривалості набутого страхового стажу?

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам у розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) в разі наявності в них понад вісім років страхового стажу. А також окремим категоріям громадян незалежно від тривалості набутого страхового стажу. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

3.07.2023