Правові питання тижня: 10 – 16 липня

Правові питання тижня: 10 – 16 липня

Кожен із батьків має право на безперешкодне спілкування з дитиною, навіть якщо вона вивезена за межі України одним із батьків

З початком повномасштабної війни значно збільшилася кількість звернень з питання забезпечення прав одного з батьків щодо безперешкодного спілкування з дитиною як в Україні, так і за її межами. Реалізацію цього права передбачено в міжнародному праві та законодавстві України. Детальніше.

Вступна кампанія 2023: що варто знати про реєстрацію електронних кабінетів? 

Всі вступники до закладів фахової передвищої та вищої освіти мають реєструвати електронні кабінети та подавати електронні заяви (окрім невеликого винятку, визначеного Порядками прийому). Водночас вступники до закладів професійної (професійно-технічної) освіти можуть подавати як електронні заяви через кабінет, так і паперові до закладу освіти (за власним бажанням). Детальніше.

Одноразова матеріальна грошова допомога постраждалим від підриву Каховської ГЕС: подати заяву можна в будь-якому управлінні соцзахисту

Усі управління соціального захисту населення в Україні мають приймати заяви на одноразову матеріальну грошову допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС. Нагадуємо,що кожен постраждалий з підтоплених регіонів Херсонської і Миколаївської областей отримає 5 тис. грн за рахунок коштів резервного фонду держбюджету. Детальніше.

Чи потрібна перереєстрація автомобіля після зміни його кольору?

Відповідно до чинного законодавства зміна кольору потребує обов’язкового проходження процедури перереєстрації оновленого автомобіля в одному із сервісних центрів МВС. Автовласник або довірена особа може звернутися до будь-якого сервісного центру МВС, незалежно від місця проживання або реєстрації. Детальніше.

Як зареєструвати дитину, яка народилася на тимчасово окупованій території?

Для реєстрації народження дітей, які народилися на тимчасово окупованій території, батькам, родичам необхідно надіслати на електронну адресу [email protected] заяву та копії  необхідних документів. Для отримання оригіналу свідоцтва батькам дитини, родичам або їхнім представникам, за довіреністю, необхідно звернутися з оригіналами документів до будь-якого відділу РАЦС на підконтрольній Україні території. Детальніше.

На який термін може надаватися лікарняний для догляду за повнолітнім членом сім’ї?

Допомога по тимчасовій непрацездатності для догляду за хворим повнолітнім членом сім’ї (старше 14 років) надається з першого дня непрацездатності, але не більш як на три календарні дні. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

17.07.2023