Правові питання тижня: 4 – 10 липня

Особливості трудових відносин під час воєнного стану

Питання можливості здійснення іншої роботи на час призупинення трудового договору, гарантій подальшого збереження робочого місця за особою, отримання виплат у зв’язку з тимчасовим безробіттям і т.д., залишаються відкритими й потребують більш чіткого розгляду та врегулювання. Залишається відкритим і питання щодо фактичного зникнення зв’язку з роботодавцем. Детальніше.

Придбання, зберігання, носіння вогнепальної зброї

На думку експертів, необхідно доповнити перелік обставин, які органи поліції перевіряють при виданні дозволів або зброї, та підстави для відмови у видачі дозволів або зброї – переліком складів кримінальних проступків та нетяжких злочинів, вчинення яких заявником у минулому свідчитиме про те, що придбання зброї такою особою становитиме небезпеку для оточення. Детальніше.

Як ВПО можуть отримати соціальні послуги та виплати у разі втрати паспорта

Кабмін ухвалив постанову, відповідно до якої стати на облік внутрішньо переміщених осіб та почати отримувати виплати можна без паспорта. Детальніше.

Медичні послуги для внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану

Після переміщення особа може звернутися до будь-якого закладу охорони здоров’я, де надаються певні медичні послуги, при цьому від неї не повинні вимагати декларацію про вибір лікаря. Детальніше.

Діяльність ЗМІ під час воєнного стану

Працівник ЗМІ має право збирати інформацію в районах воєнних дій лише за умови отримання акредитації на це, а після завершення роботи має надати відзнятий матеріал для перевірки на предмет наявності відомостей, які не підлягають розголошенню. Детальніше.

Благодійна діяльність: способи здійснення

Фізична особа може здійснювати публічний збір коштів на власний рахунок без укладеного з бенефіціаром договору. Необхідна умова – включення особи до Реєстру волонтерів АТО та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації. Юридичні особи, які не є благодійними організаціями, теж можуть надавати благодійну допомогу. Однак коло набувачів допомоги при цьому є обмеженим. Детальніше.

Як відновити пошкоджені, втрачені чи викрадені номерні знаки транспортного засобу?

Якщо ви втратили свої номерні знаки, їх пошкоджено або викрадено, – ви можете їх відновити у сервісних центрах МВС. Адміністратор сервісного центру МВС має провести перереєстрацію вашого технічного засобу (обов’язкова його наявність) та видасть нові номерні знаки. Детальніше.

Чи має рф судовий імунітет у справах про відшкодування шкоди, завданої державою-агресором

Особливістю правового статусу держави як суб’єкта міжнародних відносин є наявність у неї імунітету, який ґрунтується на загальному принципі міжнародного права «рівний над рівними не має влади і юрисдикції». Однак необхідною умовою дотримання цього принципу є взаємне визнання суверенітету країни. Тож коли рф заперечує суверенітет України та вчиняє щодо неї загарбницьку війну, жодних зобов’язань поважати та дотримуватися суверенітету цієї країни немає. Детальніше.

Праця на тимчасово окупованих територіях та колабораціонізм

Законодавство України передбачає, що для кваліфікації правопорушення за статтею 1111 КК України важливим є фактор добровільності. Натомість громадяни, які виконують свої обов’язки за трудовим договором, або внаслідок незаконних дій окупантів змушені виконувати дії на користь рф, не вважатимуться колаборантами. Детальніше.

Оподаткування благодійної допомоги податком на доходи фізичних осіб

У період дії правового режиму воєнного стану як цільова, так і нецільова благодійна допомога не включається до оподатковуваного доходу, за умови, що вона надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії рф. Благодійна допомога може бути виключена з оподатковуваного доходу у повному обсязі або частково. Детальніше.

ПАМ’ЯТКА: Кримінальна відповідальність за порушення військовослужбовцями окупаційних військ російської федерації прав цивільного населення України

Експерти розповіли, яка правова оцінка дій винуватих у порушенні військовослужбовцями окупаційних військ російської федерації прав цивільного українського населення. Детальніше.

Тимчасове житло для внутрішньо переміщених осіб

ВПО та членам їх сімей безоплатно (за виключенням комунальних послуг) надається житлове приміщення за місцем проживання/перебування – не менше ніж 6 кв. метрів на одну особу. Таке житло надається в порядку черги. Першочергове право мають багатодітні сім’ї; сім’ї з дітьми; вагітні жінки; особи, які втратили працездатність; особи пенсійного віку з числа тих, хто втратив житло, або житло яких стало непридатним внаслідок агресії рф. Детальніше

Особливості використання торговельних марок в аспекті заборони терористичної символіки «Z», «V»

Закон 2265-IX передбачає випадки правомірного використання (використання в правомірному контексті) знаків «Z» та «V». Одним із таких випадків є їх використання «…в торговельних марках, зареєстрованих в установленому законом порядку до 24 лютого 2022 року, які використовуються відповідно до законодавства про охорону прав на торговельні марки» (п. 3 ч. 6 статті 2). На жаль, Закон № 2265 не розкриває поняття правомірного контексту використання «Z» та «V», не визначає критеріїв, за якими можна було б чітко визначати ознаки правомірного контексту. Детальніше

Вивезення за кордон домашніх тварин в умовах воєнного часу

Оскільки спрощений режим вивезення домашніх улюбленців на територію деяких європейських країн скасовано, зараз діють більш жорсткі правила. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

11.07.2022