Правові питання тижня: 3 – 9 липня

Правові питання тижня: 3 – 9 липня

Спрощено процедуру оформлення відпустки за станом здоровʼя чи звільнення з лав ЗСУ

Відтепер для оформлення відпустки за станом здоров’я чи звільнення з лав ЗСУ бійцям не потрібно повертатися до військової частини. Детальніше.

Пільги на комунальні послуги багатодітним сім’ям 

Родинам, які виховують трьох і більше дітей, надається 50-відсоткова знижка на оплату житла в межах норм, передбачених законодавством; на користування комунальними послугами та на вартість скрапленого балонного газу для побутових потреби; на вартість палива (у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення). Детальніше.

«Правила трьох діб» не існує: що робити, коли зникла дитина?

Батьки або інші законні представники дитини чи її родичі мають негайно реагувати, адже коли зникає дитина, жодного «правила 3 діб» не існує. Розповідаємо, що робити та куди звертатися, якщо сталася така ситуація. Детальніше.

Як відбуватиметься зарахування дітей до шкіл після повернення в Україну?

Багато школярів вимушено покинули свої домівки в Україні та навчаються в інших країнах або дистанційно. Міністерство освіти і науки України підготувало перелік необхідних рекомендацій для батьків, освітян та ВПО, щоб спростити процес підготовки до зарахування дітей у школу після повернення в Україну. Детальніше.

Українцям за кордоном спрощено доступ до державної реєстрації актів цивільного стану

В умовах воєнного стану закордонні дипломатичні установи, визначені Міністерством закордонних справ України, отримали додаткові повноваження у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, зокрема: видавати дублікати свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану; видавати витяги з Державного реєстру актів цивільного стану. Детальніше.

Булінг: що варто знати?

Якщо стосовно дитини вчинено булінг, дитина особисто, батьки або її законні представники мають право звернутися до керівника закладу освіти або до його засновника із заявою про випадок булінгу. Якщо права дитини порушені органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, необхідно звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

10.07.2023