Правові питання тижня: 9 – 15 травня

Правові питання тижня: 9 – 15 травня

Як змінюється страхування по безробіттю?

Під час війни стало легше отримати допомогу по безробіттю: статус безробітного та допомога надаються з першого дня реєстрації. Держава також спонукає безробітних ставати підприємцями, зокрема надаючи одноразову фінансову допомогу для організації бізнесу. Детальніше.

Як припинити трудовий договір через центр зайнятості?

Така можливість доступна для внутрішньо переміщених осіб і людей, які перебувають на території бойових дій. Заяву на ім’я роботодавця можна подати до будь-якого територіального органу у сфері зайнятості. Трудові відносини будуть розірвані з дня, наступного за днем подання такої заяви. Детальніше.

Як піти у відпустку під час війни?

В умовах війни щорічна основна оплачувана відпустка зберігається та може тривати не більше 24 календарних днів. Відмовити у відпустці можуть працівникам об’єктів критичної інфраструктури. Однак це не стосується відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а також відпустки для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку. Детальніше.

Які правила перетину кордону під час війни?

Експерти «Право в умовах війни» підготували пояснення про документи, які дозволяють перетнути державний кордон під час війни. Зараз це можна зробити навіть за внутрішнім паспортом. Чоловіки від 18 до 60 років не можуть покинути країну, проте така заборона не є абсолютною. Детальніше.

Навіщо реформувати інститут «прописки»?

Облік населення дозволяє владі планувати місцеві бюджети та розвиток громади, а мешканцям – користуватися публічними послугами й голосувати на місцевих виборах. Воєнний досвід реєстрації ВПО може стати прикладом для реформи «прописки».
Детальніше.

Відбулася серія вебінарів з міжнародного права

Лекції у Вищій школі адвокатури Національної Асоціації Адвокатів України провела експертка Ініціативи «Право в умовах війни» Ґаяне Нуріджанян. Детальніше.

Також читайте матеріали Ініціативи у Телеграм-каналі.

16.05.2022